Dave Tearney

Beste lezer,

Mijn naam is Dave Tearney. Ik kom oorspronkelijk uit Newcastle upon Tyne, Engeland. Daar ben ik opgegroeid met folkmuziek en toen ik wat ouder werd leidde ik in The Swan Inn in Heworth een folkclub. Toen ik hier in Sneek kwam wonen besloot ik dat ik de folkmuziek ook naar Nederland wilde halen en op die manier mijn liefde voor muziek met andere mensen wilde delen. In 1994 werd mij gevraagd of ik dirigent wilde worden van het nieuwe shantykoor van Sneek; Rolling Home. Dit leek mij een leuke uitdaging en ik heb dit dan ook vol enthousiasme gedaan. In de 18 jaar dat ik artistiek leider van folk- en shantykoor Rolling Home was hebben we ontzettend leuke tijden beleefd. Mooie optredens in het binnen- en buitenland, met onder andere artiesten zoals The Dubliners. Ook hier kon ik mijn passie voor folkmuziek delen. Na 18 jaar vond ik het echter wel welletjes. Ik wilde verder met andere dingen, en dat heeft onder andere geresulteerd in The War Show. Met Rolling Home hadden we 2 prachtige theater shows op poten gezet, en hierin zag ik een nieuwe uitdaging.

Jaren geleden had ik al het idee om een War Show te maken. Het idee hierachter was dat de 1ste wereld oorlog bijna 100 jaar geleden was en ook omdat er tijdens die moeilijke jaren vaak prachtige liederen geschreven en gezongen werden. Omdat mijn beide grootvaders in deze oorlogen gevochten hebben is dit ook een soort eerbetoon van mij aan hen.

Ik ben begonnen met het schrijven van een verhaal over een moeder die haar zoon naar Frankrijk stuurt om daar te vechten voor het vaderland. Ik heb de bijpassende liederen in het verhaal verwerkt. Tijdens het zoeken naar de liederen kwam ik ook prachtige liederen uit andere oorlogen tegen. Deze heb ik ook in de Show geplaatst. Onze dochter Nina was inmiddels ook heel enthousiast geworden en ging mij helpen met de regie en het perfectioneren van het verhaal. Samen hebben we een draaiboek gemaakt en sturen we het gezelschap aan.

Gaandeweg ontstond er een gezellige groep mensen met wie we graag oefenen en op het podium staan.  Door de jaren heen heb ik veel verschillende contacten opgebouwd in de folkwereld. Toen mijn vrouw Greet opperde om de show aan te vullen met Schotse vrienden, was ik direct enthousiast. Het internationale karakter van de cast geeft de show allure. Ik ben ontzettend trots op de show en onze groep mensen en hoop deze samenwerking nog lang te mogen voortzetten.

Ik zing en speel gitaar maar geniet bovenal van de geweldige samenwerking onderling in deze Show.

Tot ziens bij The War Show!